De MoCA missie
Het MoCA beschouwt het beeldverhaal als een belangrijke artistieke uiting van onze steeds meer op beeld gerichte cultuur. Niet voor niets wordt het aangeduid als de Negende Kunst. Het doel van het museum is om bijzondere voorbeelden uit de hele wereld te tonen in overzichtelijke, wisselende exposities. Door het concept van telkens volledig nieuwe exposities kan je regelmatig terugkomen, om je opnieuw te laten verrassen!
In het MoCA staat de maker centraal. Er is geen voorkeur voor een bepaalde periode of een bepaalde uitingsvorm, hoewel de verschillende samenstellers van de tentoonstellingen er hun eigen smaak op na mogen houden. Voorop staat het tonen van de beste en meest persoonlijke uitingen van de Negende Kunst. Het MoCA doet actief zijn best om een verbinding te vormen tussen de verschillende stromingen in de Nederlandse strip. Daartoe hebben we contact gelegd met zoveel mogelijk verschillende tekenaars, uitgeverijen en verenigingen.
Het MoCA organiseert ieder jaar twee grote tentoonstellingen, één in de zomer en één in de winter. Daar tussendoor worden kleinere evenementen gepland, variërend van verkoopexposities tot presentaties van nieuwe of bijzondere stripuitgaven. Dat is nodig ook, want de unieke vertelmethode die wij strip noemen is te gevarieerd om in één enkele vaste tentoonstelling tot zijn recht te laten komen.
Er zijn krantenstrips, literaire strips, comics met- en zonder superhelden, manga’s van 6000 pagina’s, strips op je telefoon en strips in het gratis blaadje van de supermarkt. Ze worden allemaal door iemand geschreven en getekend. Het MoCA wil die makers eren en een podium bieden.
Wie meer wil weten over het ontstaan van de strip of de achtergronden van de huidige tentoonstelling, kan daarover lezen (en voorbeelden zien) op de geschiedenispagina die wij hebben ingericht in samenwerking met de befaamde Comiclopedia van stripwinkel Lambiek.
Of je komt natuurlijk gewoon naar het museum.